dissabte, 2 d’octubre del 2010

Els Ibers. Passat, present i futur.

Va ser a finals del 2003 quan vàrem decidir incloure el projecte de museu dels Ibers de Ca n’Oliver al concurs de subvencions europees FEDER.

Ens van concedir 400.000 € que suposaren una alegria i un repte rellevant de gestió, ja que vàrem haver de completar la subvenció amb recursos municipals per a finalitzar la primera fase, negociar amb INCASOL la construcció de la segona fase, convenir amb la companyia d’aigües la restauració del jaciment, amb la Diputació l’elaboració del projecte museístic i a través d’una inversió de l’Estat “E” el desviament de les línies elèctriques. Queda pendent un nou accés des de Guiera, que ja estàvem començant a gestionar. És a dir molta feina a fer. Val a dir, també, que l’edifici és arquitectònicament excepcional i molt ben integrat en el territori.

Però vull situar el mèrit en l’origen de tot plegat, perquè sense orígens no hi ha continuïtat.

En aquells inicis del meu primer mandat com alcalde, a l’ajuntament no hi havia projectes per poder concursar en subvencions, en canvi en un calaix de cultura hi havia un petit dossier desenvolupant la idea del museu del Ibers, relacionant molt bé una idea que era objectiu de la Unió Europea: Cultura i Economia. Aquest dossier es va fer quan era regidor de cultura en Jordi Mena (algun dia s’haurà de parlar del seu pas fèrtil per cultura). En Jordi Mena va saber escoltar als qui en realitat són l’ànima d’aquest projecte: la Marta, l’Orlando i molt especialment en Joan Francès. Als qui cal agrair el seu treball impecable.

Alguns ja sabeu que aquest és un dels projectes que em té captivat. Encisa veure com des d’anys de recerca i d’excavacions s’ha aconseguit rescatar informació del nostre passat llunyà, convertint-lo amb un enorme capital de patrimoni cultural i un gran potencial d’identitat. Totes les ciutats són úniques i amb el pas dels Ibers per Cerdanyola donem valor a una singularitat que ens farà emergir amb llum pròpia. Amb els Ibers hem incrementat la nostra iconografia en materials diversos, també l’hem traspassada en els casaments civils,... construint així un espai que només és nostre.

Entre el museu dels Ibers de Ca n’Oliver i el laboratori de llum Sincrotró es construeix la columna vertebral que ens arrela al passat i ens projecte cap al futur. Aquest és el nostre camí. Un camí que fa sis anys va iniciar la transformació de Cerdanyola i que continuarem desenvolupant amb il•lusió i unitat.

Felicitats i gràcies.

Antoni Morral i Berenguer
Portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA



2 comentaris:

  1. La lluita per la difusió de la cultura és necessària per fer aprendre a un món que cada vegada es despenja més i més de les veritables prioritats.

    Gràcies per fer d'aquest petit racó un monumental símbol de cultura i saviesa a la nostra ciutat.

    Carlos Hernández Castellano

    ResponElimina
  2. Subscric fil x randa l'article del Toni.
    La inauguració d'aquest fantàstic espai, amb emotives absències i malaurades presències no esborrona gens ni mica la total admiració, respecte i carinyo que tinc a tot l'equip q treballa i col.labora en aquest magnífic projecte!

    Del Joan i de la Marta... q puc dir, som amics!!
    La seva constància, entusiasme i professionalitat és molt valuós x Cerdanyola i x el Patrimoni Cultural Català.
    Molts cops poc valorat, masses cops menystingut...
    Però afortunadament, el temps passat, present i futur (i + l'arqueològic) col.loca tot i tothom en el seu lloc... i el q quedarà seran els resultats,
    el reste anècdotes, algunes patètiques...

    ResponElimina