diumenge, 6 de desembre del 2009

Antoni Morral: "L'únic motiu de la moció de censura és que no volen un alcalde d'ICV-EUiA, ni que ICV-EUiA governi a Cerdanyola"


El grup municipal d’ICV-EUiA, encapçalat per l’alcalde Antoni Morral i acompanyat amb el coordinador d’EUiA Cerdanyola, Josep Balcells i el president d’ICV Cerdanyola, Juan Rodríguez han comparegut aquest migdia en roda de premsa al local d’ICV per valorar la moció de censura presentada ahir per PSC i CiU a l’Ajuntament de Cerdanyola.

Antoni Morral, alcalde de Cerdanyola des de l’any 2003, considera que no hi ha cap motiu polític que justifiqui la presentació d’una moció de censura. L’única explicació ha dit és “excloent”: “No volen un alcalde d’ICV-EUiA ni volen que ICV-EUiA estigui al govern de la ciutat. Cerdanyola no es mereix que el capital humà que representa la coalició d’ICV-EUiA estigui a la perifèria del govern.”

El líder ecosocialista ha recordat l’important canvi polític que va viure Cerdanyola l’any 2003, quan les correlacions de majories van permetre formar un nou govern (encapçalat per ICV-EUiA amb CiU i ERC), que dibuixava un “horitzó d’esperança molt positiu per Cerdanyola”. Una bona època amb pla de mandat i planificació política i de resultats “inqüestionables i que avui, a la ciutat, tothom reconeix la bona feina feta”, ha dit.

Després de les eleccions del 2007, la coalició ecosocialista va apostar per continuar el mateix projecte (en un pacte ICV-EUiA i CiU), malgrat les dificultats d’un govern en minoria. A aquestes dificultats s’hi van afegir d’altres imprevistes, segons Morral, que ho ha concretat en l’actitud de deslleial de la primera tinent alcalde, Consol Pla i en el context de crisi econòmica. “Per responsabilitat política, el dia 28 de setembre vaig haver de cessar la primera Tinent d’alcalde. Vaig cessar Consol Pla, però no vaig voler trencar el pacte amb CIU” ha insistit.

L’alcalde de Cerdanyola ha lamentat que durant dos anys i mig de govern, Consol Pla, portaveu de CiU, crees situacions tenses que afectaven la governabilitat de la ciutat, en moments de crisis econòmica, quan cal un govern més fort i unit. Però en canvi, ha sostingut que el pla de mandat vigent era i és compartit per les dues forces polítiques, patrimoni d’ICV-EUiA com a força majoritaria i d’ERC i CiU.

La coalició ecosocialista ha estat governant en minoria des de que CiU va trencar el pacte de govern, després del cessament de la primera tinent d’alcalde. Però, “una ciutat com Cerdanyola, com hem dit des del primer moment, no es pot governar així i menys en un context de crisis com l’actual”, ha conclòs Morral que ha fet una cronologia dels diversos intents de negociar noves majories.

ICV-EUiA va encetar una ronda de converses bilaterals amb les cinc forces polítiques del municipi (inclosa ERC que no té representació municipal), prioritzant, segons Morral, el pacte amb CiU. Posteriorment, la coalició va participar en les converses a quatre proposades pel PSC malgrat considerar que no existia una situació d’excepcionalitat que justifiques un govern de concentració. Quan el PSC va trencar les converses a l’oposar-se a una alcaldia rotativa, ICV-EUiA va voler reiniciar les negociacions bilaterals. Davant la negativa de CiU a parlar, la coalició va proposar un pacte amb el PSC, cedint-li l’alcaldia. “Hem posat per davant Cerdanyola, no hem parlat de l’alcaldia sinó de la ciutat, però no hem pogut arribar a cap acord”, ha constatat Morral.

Segons l’alcalde ecosocialista, “No hi ha resposta política al per què d’aquesta moció de censura” i ha afegit “L’únic acord fàcil al que s’ha arribat ha estat el d’ excloure’ns”. Al seu parer, el govern ha treballat “al servei del projecte i la ciutat, des de la honestedat i la coherència”, pel que no hi ha raó política que justifiqui una moció de censura. “Sento satisfacció quan miro en perspectiva i veig els canvis de la ciutat en aquests sis anys. Potser el que fa mal, és que es consolidi un programa polític i una bona gestió” ha apuntat. En el torn de preguntes, Morral ha valorat que el pacte de Cerdanyola (ICV-EUiA i CiU) era atípic. Un pacte diferent que responia a valors locals, a necessitats de la ciutat i que com a tal no ha estat ben vist pels grans partits. En aquest sentit, ha considerat que la moció de censura “s’ha cuinat més a Barcelona que a aquí”.

Morral ha anunciat que si en el ple de desembre prospera la moció de censura complirà des de l’oposició el compromís adquirit fins al final de mandat amb la mateixa “dedicació i il·lusió”. “Crec que deixaria orfe a molta gent que va confiar i confia en mi si marxés” ha afegit. En aquest sentit, ICV-EUiA farà una oposició responsable: “Som força de govern, volem ser govern i continuarem amb el xip de govern”, ha remarcat. “Els plens – ha augurat l’alcalde- seran molt diferents. Gestionaran el nostre projecte i el nostre pla de mandat. No ens hi podem oposar. Ho defensarem i farem pinya com a protagonistes que en som”. Segons ha recordat Morral, els projectes estratègics de la ciutat ja estan encarrilats: al març està previst inaugurar el Sincrotró, abans del primer trimestre d’any, les carreteres Cerdanyola-sant Cugat, abans de l’estiu, el museu de cultura iber de Ca n’Oliver. Estan acabades o a punt de finalitzar les obres de l’escola municipal La Sínia, del moll de càrrega del Mercat de Les Fontetes i del Parc de la Riera. En canvi han quedat temes pendents com el model de gestió de les escoles Bressol o les modificacions del pla urbanístic de la Plana del Castell.

Morral també s’ha mostrat disposat a facilitar el traspàs, en cas de prosperar la moció de censura, i despatxar amb la futura alcaldessa “els complexos temes de gestió” que hi ha sobre la taula, a diferència del que va passar l’any 2003.

Per la seva banda, el coordinador d’EUiA Cerdanyola, Josep Balcells ha dit que potser “tornarà la foscor a Cerdanyola però la coalició té llarga vida i força per tornar a sortir i encendre de nou les llums”. Mentre que el president d’ICV Cerdanyola, Juan Rodríguez ha considerat que durant 6 anys la coalició ha demostrat “la capacitat de governar de forma diferent, amb honestedat, capacitat de gestió i intel·ligència” i que en les properes eleccions es passaria factura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada