El Tribunal Suprem espanyol ha dictat tres sentències que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya, fet que ha estat ratificat per una interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que imposa un ultimàtum per al seu compliment. Aquest fet atempta clarament contra el model d'escola catalana, un model educatiu que ha funcionat amb èxit els darrers 30 anys, basat en la no separació dels infants i joves per raó de llengua i gràcies al qual la nostra societat gaudeix d'un nivell de cohesió social acceptable.
La immersió lingüística i la consideració del català com a llengua vehicular a les aules han donat força i solidesa a aquest model, el qual ha estat objecte de reconeixement per part de diverses institucions europees i internacionals i ha estat avalat per evidències empíriques en l'informe PISA 2009 de l'OCDE, en el qual es constata que el nivell de coneixement de les dues llengües oficials a Catalunya és elevat i, en el cas del castellà, fins i tot superior a la mitjana de l'Estat espanyol.
Aquest model educatiu ha contribuït de manera decisiva a pal·liar el greu desequilibri que viu el català, llengua pròpia de Catalunya, respecte del castellà, en diferents àmbits socials i culturals, alhora que s'ha demostrat eficaç en l'acollida i la inclusió social dels infants i joves dels darreres moviments migratoris, tot contribuint a mantenir la cohesió social de les nostres ciutats i pobles.
El Ple acorda:
1) Manifestar el rebuig a les sentències del Tribunal Suprem espanyol i a la
interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que posen en perill el sistema d'immersió lingüística als centre educatius de Catalunya.
2) Manifestar el suport al model d'escola catalana en llengua i continguts, així
com a tota la comunitat educativa, per tal que continuï aplicant-lo en el dia a dia, sense atendre aquestes sentències ni altres similars que les puguin seguir.
3) Instar el Parlament de Catalunya a manifestar el seu desacord amb aquestes
sentències i instar el Govern català a no fer cap pas enrere i a complir el que diu la Llei d'Educació de Catalunya pel que fa a la llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament.
4) Fer saber aquests acords al Tribunal Suprem espanyol, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunyal, al govern català, al govern espanyol i als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, el Congrés dels Diputats i el Senat espanyol, així com a la plataforma Somescola.cat, impulsora d'aquesta iniciativa
dijous, 29 de setembre del 2011
MOCIÓ EN SUPORT A L'ESCOLA CATALANA
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada