dimarts, 19 de gener del 2010

Resposta a la supèrbia socialista

Sota el títol “Resposta a la hipocresia ecosocialista” començava un article de les Joventuts Socialistes a un escrit d’ICV on es criticava la gestió del Govern de l’Estat del Fons Estatal d’Inversió Local.

Les JSC titllaven d’hipòcrita l’actitud d’ICV per ser crítics amb aquestes subvencions, però després aprofitar-les per fer inversions a la ciutat.

Recapitulem. El FEIL ha suposat una despesa de 8.000 milions d’EUR l’any 2009 i de 5.000 milions el 2010 (rebatejat com FESOL). Des de Joves d’Esquerra Verda considerem que aquests recursos eren suficients per a reformar el vigent sistema de finançament local (previst per 2011). El model actual ha generat un gran deute als ajuntaments i els hi deixa com a principals vies de finançament el totxo i el gens progressiu impost de l’IBI.

La crítica que realitzem és que des del Govern espanyol, dirigit pel PSOE, s’ofereixen ajuts condicionats a l’àmbit de la construcció i destinats a la creació estacional d’ocupació únicament en un sector precari. A més de suprimir l’autonomia municipal a l’hora de decidir en quin àmbit invertir, es va obligar als ajuntaments a finançar obres que no tenien pressupostades i amb una celeritat que limitava la planificació. La creació de nous equipaments tendeix a implicar més despesa corrent i, per tant, més deute (per evitar això molts ajuntaments només van rehabilitar voreres i asfaltar carrers). D’altra banda, el fet de donar 177 EUR per habitant, és una mostra de la improvisació del FEIL, ja què dos municipis amb la mateixa població poden no tenir les mateixes necessitats d’inversió. Però era el sistema fàcil per no haver d’escoltar les reivindicacions dels ens locals.

Des de JEV i ICV no es critica que es destini finançament als ens locals. Critiquem que siguin subvencions condicionades destinades a satisfer necessitats del Govern espanyol (estacionar atur estructural, donar-se publicitat amb cartells inútilment grans i cars, recordar als municipis que els diners venen de l’Estat i no de les Comunitats Autònomes, etc.), i no pas les necessitats dels ajuntaments (nou finançament local, ampliació i/o especialització de competències, eixugar el deute, prestació de serveis socials [llei de la dependència, teleassistències, etc.]). A més, tenint en compte aquests problemes de finançament que tenen els ajuntaments, s'han hagut de sumar les despeses sobrevingudes que no entraven en la subvenció del FEIL (l'elaboració dels projectes i la contractació de la direcció facultativa) que han suposat encara més despesa als ajuntaments. En el cas de Cerdanyola, ha suposat un milió d'euros adicional a les arques municipals, que no són pocs.

I la supèrbia de les JSC és titllar d’hipòcrites a ICV per criticar el FEIL, un model de subvenció tant nefast que el propi Govern estatal l’ha canviat tant de nom com de contingut en la seva segona edició.

Joves d'Esquerra Verda de Cerdanyola

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada